mandag den 30. oktober 2017

brev 12 Lucas Cranach



brev 12 Lucas Cranach

Kære rejsevenner
I et af de første rejsebreve og i Niels Ebbes sidste – var indsat disse portrætter af Martin Luthers forældre
image1.jpeg

De er malet af Lucas Cranach den Ældre, som udviklede et fint venskab ikke bare med Martin Luthers forældre, men også med Martin Luther.

Lucas Cranach kom til verden den 4. oktober 1472 i den lille by Kronach (heraf navnet Cranach) i det nordlige Franken og døde 16. oktober 1553 i Weimar. Hans far, der var maler, lærte kunsten videre til sin søn, som han ikke havde forestillet sig skulle blive maler med den karriere, som han fik og en berømmelse på højde med Dürers og Holbeins. Han havde heller ikke forestillet sig parløbet med Martin Luther omkring brugen af billeder i den nye lutherske tro og i kampen mod paven og pavedømmet.
 image1.jpeg

Lucas Cranach blev i 1505 som 33 årig ansat som hofmaler hos kurfyrst Frederik den Vise af Sachsen og fulgte hans efterfølger til Weimar.

Allerede i 1525 var malerværkstedet etableret i Wittenberg. Værkstedet skal forstås som værksted med flere svende og blandt dem de mest anerkendte kunstnere af slagsen. Alle værker fik dog Cranachs mærke - den bevingede slange - fra hans våbenskjold. Kundernes religiøse tilhørsforhold var ham ligegyldigt. Han var forretningsmand og tjente godt.

Produktionen var stor og favnede bredt fra altertavler til våbenskjolde og hestedækkener m.m. samt satiriske træsnit i kampen mod pavedømmet. Sikkert med samme virkning, som Muhammed-tegningerne havde.
 image1.jpeg

Den nøgne kvinde var ham heller ikke fremmed som motiv, dog fortrinsvis med mytologisk orienterede motiver. Herunder er det først ”Prins Paris's dom” og derefter ”Den uartige Venus"

image2.jpeg



image1.jpeg

Her er det "Den uartige Venus" fra 1532

Lucas Cranachs oprigtige glæde over det smukke køn blev delt af Martin Luther, hvilket fremgår af det lykønskningstelegram, han sender til en ven i forbindelse med, at denne skal giftes. Her foregriber han bryllupsnattens lyksaligheder på en ganske ugenert måde: ”Jeg vil elske med Katharina, mens du elsker med din kone, og på den måde vil vi alle være forenet i kærligheden.”

Lucas Chranach illustrerede og udgav flere af Luthers tekster på sit eget forlag. Her er en side fra en af Luthers pragtbibler.

 image1.jpeg

samt tre portrætter af Martin Luther og et af hans kone Katharina de Bora.

image3.jpeg

image4.jpeg

image3.jpeg

Både Martin Luther og Lucas Cranach, der var jævnaldrene, boede i Wittenberg. Luthers kone arbejdede en tid i huset hos Cranach og Chranach var det ene af tre vidner ved deres bryllup i 1525. De blev også gudfædre til hinandens børn og havde et venskab, der også kunne bære, at Lucas Cranach havde katolikker som kunder.

Lukas Chranach den Ældre døde 1553. Her er et af hans senere selvportrætter:

image2.jpeg

Værkstedet overlod han til sin søn, der siden blev kendt som Lucas Cranach den Yngre. Han blev født i Wittenberg 1515 og døde i Weimar 1586. Hans arbejder ligner faderens til forveksling.

image3.jpeg

image4.jpeg

Det første maleri er af Lucas Cranach den Ældre. Det sidste er af Lucas Cranach den Yngre. Begge malerierne hænger i Johannes kirken i Dessau, hvilket vi fandt ud af ved en ren tilfældighed.

Rejsen i Luthers fodspor går videre i næste rejsebrev.

Kærlig hilsen Niels Ebbe og Else




Ingen kommentarer:

Send en kommentar