Luther rejsebrev nr 4
Berlin dag 2
Potzdamer Platz, Checkpoint Charlie og Jødisk museum
Potzdamer PLatz
Det blev den dag, hvor vi kom til at lære meget om berlinermuren og holocaust. Fra Potsdamer Platz var det naturligt at finde resterne af muren, som vi vidste gik lige igennem. På pladsen stod en gaaaammel mand (77 år), som vi kom i snak med.Da jeg fortalte, at jeg havde været igennem Checkpoint Chalie 1964 og siden 9. november 1989 have været i Berlin da muren faldt så viste det sig, at vi havde fælles erfaringer. Han fortalte at den første port, der blev åbnet var Bornholmer Tor, og jeg havde stået ved den, da det var sket. Igennem porten væltede i tusindvis af østberlinere efter at have fået deres 100 DM i velkomst penge. Jeg så, hvordan de gik ind i vestberlin, som om det var paradis, der åbenbarede sig for dem. Da jeg bevægede mig hen mod Brandenburger Tor så jeg DDR grænsevagter stå på den ca 2 meter brede mur og enkelte vesttyskere provokerede ved at kaste ølflasker op mod dem. Dog blev de øjeblikkelig stoppet af andre vrede vestberliner, som bestemt ikke ønskede nogen optøjer. Manden, (hvis navn jeg desværre ikke fik) og jeg var enige om, at det var et af de vigtigste øjeblikke i vores liv. Som mindesmærke stod der en del af muren, så enhver kunne danne sig et indtryk af den (elementer 120 brede 3,60 høje og 2,10 dybe) og i fortovet og på vejen var dens placering markeret med fliser og brosten. På kort kunne man se linieføringen.
Checkpoint Charlie
Så gik turen ad Stresemann Str. til Niederkirchenweg hen mod Checkpoint Charlie, som ligger på Friedrichsstrasse. Undervejs var der en info område om Gestapos forbrydelse. Det viste sig, at Gestapos hovedkvarter havde ligget ca der, hvor muren senere kom til at ligge. Bygningsrester og kælderskakter fra 1933 var fundet på stedet.Da jeg nu var i gang med at berette om mit brogede liv, fortalte jeg også, at jeg havde været i Berlin den berømmelige dag, 9 november 1989, hvor østberlinerne fik lov at gå gennem muren til Vestberlin. Det er lidt sjovt at være så gammel at man har oplevet noget, som for andre kun kan blive fortællinger fra en fjern fortid. Joh der er skam meget at glæd sig over i sin alderdom. Dog, det bedste er nu, at Else og jeg har fundet hinanden og kan opleve alle disse ting i fællesskab.
Holocaust museum
Så gik turen til Det jødiske museum for holocaust ofre. Oh al den lidelse, er næsten ikke til at holde ud. Men det er vel rigtigt at vi ikke glemmer. I første omgang sagde jeg til Else, at jeg ikke havde lyst til at besøge jødemuseet, for nu havde vi været ved Mindemærket for de myrdede i går og nu syntes jeg, det var nok. Men ved nærmere eftertanke var jeg klar over, at så let skal man ikke slippe. Else havde ikke set museet, som jeg mente jeg ville kunne genkende.
Det jødiske museum med den nye tilbygning til højre
Det viste sig at være langt mere omfattende, end jeg kunne huske. Der var lavet nye tilbygninger og vi fik en flot gennemgang af jødernes historie og af kristendommens misforståelser i forhold til jødedommen. F. eks. blev jøder forfulgt fordi de var skyld i den sorte død? Og så selve korstogene som bl. a. blev begrundet med, at jøderne havde slået Jesus ihjel, og derfor skulle undgælde med deres eget liv. Ak! hvor formørket har kristendommen dog ikke været. Desværre er mange muslimer heller ikke kommet længere i deres had til vesten.
Ved et mindemærke for Jewish Exil så vi en række store og mindre blokke, som lignede det mindemærke, vi havde set i går, men på toppen af dem spirede håbet frem i skikkelse af oliventræer.
Vi blev på ingen måde enige, men de ønskede at invitere os til Israel på besøg hos dem.
Kærlig hilsen fra de to I ved nok her fra Berlin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar